Kuinka paljon hiilipäästöjä säästimme ravintolan suunnittelussa?
Kestävä kehitys ja sen merkitys ravintola-alallakin on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Yhä useammat toimijat, myös me Innerillä etsimme ja tutkimme erilaisia tapoja pienentää mm. ravintolatilojen hiilipäästöjä ja edistää ympäristöystävällisempiä ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä valintoja. Juvenekselle suunniteltu ravintolahanke on toiminut INNERillä kestävän kehityksen mukaisen suunnittelun pilottiprojektina. Tässä artikkelissa jaamme kestävän kehityksen mukaisen pilottiprojektimme hiilikädenjälkemme (vaikutukset asiakkaidemme hiilipäästöjen vähentämiseen) tulokset sekä perustelut.
Hiilipäästölaskelma: 446,5kg CO₂e
Hiilipäästölaskelma on toteutettu INNERin suunnitelman ja määritelmien mukaisista tuotteista. Pintamateriaalit on jätetty poi slaskelmasta, sillä niiden lopulline määrittely liittyi rakennuksen muuhun arkkitehtuuriin ja määritelmät tulivat arkkitehtitoimiston kautta. Laskelma ei siis ole Green Buildin Council Finlandin tilasuunnittelun hiilipäästölaskennan arviointiohjeen mukainen.
Pilottiprojektimme aikana huomasimme merkittävän haasteen kalusteiden määrittelyssä osana hiilipäästölaskelmaa. Tietoja ei ole saatavilla. Hyvin harvasta kalusteesta on kolmannen osapuolen validoima EPD laskelma saatavilla.
Kiinteiden ja teetettyjen elementtien osalta olemme pyytäneet päämateriaalien osalta tiedot valmistajilta mm. menekkilaskennasta. Mukana ei ole esimerkiksi kaapistojen saranointeja tai ruuveja. Näiden materiaalien osalta olemme hyödyntäneet yleisistä tietokannoista saatavia EPD laskelmia mm. lastulevylle.
Lataa luettelo, josta löydät jokaisen valinnan perustelun ja A1-A3 päästöt.
Miten niin kestäviä valintoja? – perustelut
Koska hiilipäästöjen laskeminen kokonaisuudessaan ei ollut projektissa mahdollista, halusimme avata jokaista valintaamme ja valintojemme perusteluita. Annamme mielellämme lisätietoja, mutta voit lukea perustelut alapuolelta jokaisen suunnittelun osa-alueen kohdalta painamalla otsikkoa.
Mitä tulevaisuudessa?
Tavoitteenamme oli verrata pilottiprojektimme hiilipäästölaskelmia aikaisempiin suunniteltuihin kohteisiin. Koska luotettavaa dataa kalusteiden EPD laskelmista ei ollut, jouduimme toteamaan, että hiililaskelma sisustussuunnittelun osalta tällaisenaan ei ole vertailukelpoinen. Tämän vuoksi olemme lisänneet suunnittelun tavoitteisiimme EPD mitattujen kalusteiden käytön lisäämisen.
Hiililaskelmissa meidän tulee ottaa huomioon tulevaisuudessa myös pintamateriaalit ja niiden vaikutukset GBCF ohjeen mukaisesti, vaikka lopulliset määritelmät tulisivat toiselta suunnittelutoimistolta. Tämä vahvistaa myös käsitystä siitä, että yhteistyö myös projektissa ei rajoitu vain suunnitteluun, vaan jatkuu myös osaltaan tietojen jakamiseen kestävyys työn näkökulmasta.
Nykyinen hiilipäästölaskelma ei ota kantaa kalusteiden elinkaareen. tulevaisuudessa meidän tulee keksiä keinot ja kehittää laskelmia niin, että niitä voidaan verrata hankinta ja toteutusvaiheen hiilipäästöjen lisäksi pidemmälle osana kokonaisvaltaista elinkaariajattelua.