Näkemyksemme nykypäivän museo- ja taidenäyttelyiden suunnittelussa
Näyttelyiden suunnittelu on näyttelyn viestin tulkintaa ja näkyväksi tekemistä kolmiulotteisessa tilassa, eri aistein koettavana. Kokonaisvaltainen, kävijöitä ajatellen tehty näyttelyelämys tukee aidon esineen taikaa, tarinaa niiden takana. Ihmetystä, joka luodaan hienovaraisin keinoin eri aisteja tukevia elementtejä yhdistelemällä. Manuaalisista digitaalisiin. Se, miten eri keinoja hyödynnetään, riippuu sisällöstä, näyttelyn tavoitteista ja konkreettisesta tilasta sen ominaispiirteineen. Olemme koonneet alle näkemyksemme nykypäivän museo- ja taidenäyttelyiden suunnittelussa.

Kävijä keskiöön – sisältölähtöinen näyttelysuunnittelu
Revoluutio: ei museolle, ei suunnittelijalle – kyllä kävijöille!
Haluamme olla mukana uudistamassa museokenttää ja näyttelyiden suunnittelua kohti kävijäkeskeisempää lähestymistapaa. Näyttelykonseptin muodostumisen ydin muodostuu annetun teeman ympäriltä kävijäkeskeisesti. Näyttelykonseptin ja -arkkitehtuurin luomisen näkemys nykypäivän näyttelyiden suunnittelussa on kävijän nostaminen keskiöön. Jo näyttelyn sisällön suunnittelussa. Konseptin luominen ei lähde vain museon tunteesta tai haluista, vaan se ottaa aidosti huomioon kävijät. Näin näyttelykonseptin avulla on mahdollista löytää puhutteleva ydin, joka vetoaa kävijöihin. Tällaiseen kävijävetoiseen konseptiin on helppo rakentaa puhutteleva näyttelyarkkitehtuuri ja rytmi.
Näyttelyarkkitehtuuri tukee sisältöä, aina!
Kun käsikirjoituksen ja näyttelyn sisältö ymmärretään kirkkaana, näyttelyn tarina voidaan luoda tilaan konkreettisesti. Paras lopputulos ja modernit, kehittyvät ja muuntojoustavat näyttelyratkaisut saadaan vain, kun sisällön ja esitystapojen ideointi ja suunnittelu tehdään yhdessä moniammatillisella tiimillä. Näyttelyarkkitehtuurista muodostuu optimoitu tausta sisällölle, missä muodossa tahansa sitä esitetään.
Phygitaalisuus – digi ei ole itseisarvo
Digitaaliset sisällöt ja teknologian hyödyntäminen eri muodoissaan ovat väline, eivät sisältö. Digitaaliset ja moniulotteiset, interaktiiviset ratkaisut tukevat sisältöjä, kun niitä hyödynnetään viisaasti ja järkevästi osana fyysistä esineistöä ja sisältöjä. Digitaalisuus ja tekniikka integroidaan sisältöön ja tilaan, jolloin saavutetaan tavoiteltu fyysisen ja digitaalisen kokemuksen rajapinnan hälveneminen, phygitaalisuus. Leikki on keskeinen osa ihmisyyttä, ja tasapaino fyysisen ja digitaalisen välillä on monella tapaa tässä dialogissa ajankohtaista.
Rohkeus tehdä toisin – kill your darlings
Uskalletaan luopua ja karsia. Luotetaan kävijän kykyyn ymmärtää vähemmästä ja annetaan tilaa aistia. Kaikkien aistien hyödyntäminen osana monipuolista mutta selkeää kokonaisuutta luo kokemuksia myös heille, joilla on esteitä. Kokonaisvaltainen, eri tyyppisille kävijöille tehty näyttelyelämys tukee aidon esineen taikaa, tarinaa niiden takana.
Saavutettavuus, löydettävyys, taktiilisuus – kävijän polku
Kävijäkokemukseen vaikuttaa merkittävästi löydettävyys ja saavutettavuus. Opastaminen ja selkeä näyttelyn rytmi ja fyysinen ”polku” tilassa, myös tunnustelemalla, korostavat ja avaavat sisältöä ja tarinallisuutta, kaikille. Ajatellaan ja tutkitaan kävijää ja kävijän kokemusta alusta alkaen. Annetaan vaihtoehtoja kaikille ja näin varmistetaan saavutettavuus, aidosti ja elämyksellisesti.
KIRJOITTAJA:
Haluaisitko kuulla lisää? Tutustu näyttelysuunnittelun palveluihimme täällä.