Miten työympäristö vaikuttaa työntekijäsi hyvinvointiin?
Jotkut meistä viettävät elämästään kolmanneksen työpaikallaan. Siksi työtilojen merkitys ihmisen hyvinvoinnille on merkittävä. Tiesitkö, että jopa 32 % työvoimasta kokee, että huonosti suunniteltu työtila vaikuttaa negatiivisesti heidän fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiinsa? Tutkimusten mukaan työtilat vaikuttavat suoraan työntekijöiden tyytyväisyyteen, sitoutumiseen ja tuottavuuteen. Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksan keskeistä faktaa siitä, miten työtilojen suunnittelu voi edistää hyvinvointia tutkittuun tietoon perustuen.
Akustiikan parantaminen – vähennä stressiä, paranna keskittymistä
Melu on yleinen häiriötekijä monilla työpaikoilla. Äänimaailma ja äänitasot vaikuttavat luontaisesti stressihormonitasoihimme nostamalla verenpainetta ja sykettä. Siis ihan tavalliset toimistoäänet voivat aiheuttavat stressiä, väsymystä ja motivaation puutetta. Tutkimusten mukaan häiritsevä melu voi heikentää suorituskykyä jopa 66% keskittymistä vaativissa työtehtävissä ja työajasta menetetään joka päivä noin 86 minuuttia, jos tiloissa ei ole huomioitu akustiikkaa riittävällä tasolla.
Tehokkaat melunhallintatoimenpiteet, kuten tilojen äänieristys ja monimuotoiset akustiset ratkaisut, ei vain avoimissa tiloissa vaan myös yksittäisissä työskentelytiloissa, vähentävät merkittävästi häiriötekijöitä ja parantavat keskittymistä. Kuulokkeet ja pehmeät taustaäänet voivat auttaa keskittymistä vaativaa työtä erityisesti avoimissa työskentelytiloissa.
Joustavat tilat tukemassa erilaisia työtapoja ja inklusiivisuutta
Monitilatoimistot tarjoavat joustavia ja monipuolisia tilaratkaisuja, jotka mahdollistavat työskentelyn eri ympäristöissä tarpeen mukaan. Ne mahdollistavat erilaisten työskentelytapojen ja -tyylien huomioimisen, mikä lisää inklusiivisuutta. Tilan muunneltavuus ja työntekijöiden autonomia tilan valinnassa ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat myönteisesti työtyytyväisyyteen, sitoutumiseen ja hyvinvointiin. Tutkimukset osoittavat, että muuttuvat ympäristöt voivat herättää uusia ideoita ja kannustaa yhteistyöhön. Toisaalta brittiläisen YouGov-tutkimuksen mukaan yli kolmannes työntekijöistä, 36%, todennäköisesti joko ottaa sairauspäiviä tai ovat pidemmän ajan poissa töistä mikäli työympäristö ei ole inspiroiva.
Sosiaalinen vuorovaikutus – tilaratkaisuilla tuetaan yhteistyötä
Sosiaalinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyys ovat keskeisiä tekijöitä työhyvinvoinnin edistämisessä. Erilaisilla työtiloilla tuetaan organisaatiokulttuurin taustalla siis myös henkilöstön välisiä sosiaalisia suhteita, kohtaamisia, hiljaisen tiedon kulkua organisaation sisällä, tiimityötä, yhdessä oppimista ja keskittymistä erityisesti vaativassa tietotyössä. Joustavat työympäristöt voivat parantaa yhteistyötä, luovuutta ja tehokkuutta, mikä lisää yrityksesi tuottavuutta.
Turun yliopiston jo vuonna 2015 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että fyysisellä tilalla on epäsuora, mutta silti merkittävä rooli organisaation luovuutta edistävän kulttuurin syntymisessä. Erityisesti tasa-arvoon, avoimuuteen ja kollektiivisuuteen voidaan vaikuttaa organisaation fyysisen ympäristön suunnittelulla, kun keskitytään erityisesti tilaratkaisuihin ja työnteon tapoihin.
Taidokkaasti suunnitellut, organisaation tapakulttuurin mukaiset kohtaamisia ja sosiaalisiin tilanteisiin kannustavat tilat lisäävät työntekijöiden välistä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyden tunnetta. Vuorovaikutusta tukevat tilat parantavat työtyytyväisyyttä ja erityisesti sitoutumista yritykseen.
Oma tila ja osallistaminen – avaimet psykologiseen turvallisuuteen toimistossa
Työntekijöiden oma tila ja osallistuminen työympäristön suunnitteluun ovat ratkaisevia tekijöitä psykologisessa turvallisuudessa ja henkisessä hyvinvoinnissa. Tutkimukset osoittavat, että oman tilan hallinta lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä, keskittymiskykyä ja kontrollin tunnetta, mikä edistää psykologista turvallisuutta. Työympäristön suunnittelussa on tärkeää huomioida sekä yksilölliset tarpeet että yhteisöllisyyden edistäminen, keskittyen tunnistettuihin työntekijäprofiileihin työtehtävien tai tiimien mukaan suunniteltujen tilojen sijaan.
Tutkimukset osoittavat, että työntekijöiden osallistaminen muutosten suunnitteluun ja toteutukseen voi merkittävästi parantaa heidän hyvinvointiaan ja vähentää muutosvastarintaa. Tämä osallistaminen on erityisen tärkeää muutostilanteissa, joissa psykologinen turvallisuus voi olla koetuksella. Työympäristömuutokset saattavat heikentää työntekijöiden reviirin ja oman tilan kokemusta, mikä voi johtaa tyytymättömyyteen, jos tilat eivät vastaa työntekijöiden tarpeita ja odotuksia. Tästä syystä työntekijöiden osallistuminen ja avoin viestintä ovat olennaisia toimistoprojekteissa, jotta henkilöstön hyvinvointi voidaan turvata ja parantaa.
Tässä toimiston osassa on huomioitu viherkasvit, luonnonvalo, ergonomiset
ja liikettä lisäävät kalusteet, akustiikka sekä yksityisyys.
Kasvit ja luonnolliset materiaalit työpaikalla
Human Spacesin tutkimus osoitti, että työntekijät, jotka työskentelivät biofiilisesti suunnitelluissa tiloissa, ilmoittivat yleisen hyvinvoinnin kohonneen 15 %. Viherkasvit ja luonnonmateriaalit ovat tärkeä osa biofilista suunnittelua. Tutkimukset osoittavat, että viherkasveilla toimistossa havaittiin merkittäviä vaikutuksia ilmanlaatuun, yksityisyyden tunteen paranemiseen, työpaikan viihtyvyyteen ja tyytyväisyyteen sekä työaikana havaittuihin valituksiin omasta terveydentilasta. Biofilian sisällyttäminen työtiloihin luo tiloja, joissa ihmiset voivat palautua ja lisätä fyysisiä ja henkisiä voimavaroja.
Ergonomiset ratkaisut – avain fyysiseen hyvinvointiin
Ergonomiset työpisteet, kuten säädettävät työpöydät ja laadukkaat työtuolit, ovat keskeisiä fyysisen hyvinvoinnin edistämisessä. Hyvinvointia tukeva työympäristö edistää liikkumista ja fyysistä aktiivisuutta. Tutkimukset osoittavat, että ergonomisten kalusteiden käyttö vähentää tuki- ja liikuntaelinten vaivoja. Tämä vähentää sairauspoissaoloja, kustannuksia ja parantaa työtehoa.
Valaistuksen merkitys työhyvinvoinnille
Luonnon elementtien, kuten kasvien ja luonnonvalon tuominen sisätiloihin edistää henkistä hyvinvointia ja vähentää stressiä. Laadukas, luonnonvaloa jäljittelevä valaistus on erityisen tärkeää silloin, kun luonnonvaloa ei ole riittävästi. Oktran ja YouGovin tutkimuksessa lähes kolmannes vastaajista yhdisti luonnonvalon puutteen huoleen omasta henkisestä hyvinvoinnista, ja Harward Business Reviewin raportin mukaan 47 % heikosti valaistuissa toimistoissa työskentelevistä työntekijöistä tuntee itsensä väsyneiksi ja heillä on vaikeuksia nukkua yöllä.
Hyvinvointia ja ympäristövastuuta
Gartnerin raportin mukaan 67% työntekijöistä pitää kestävää kehitystä erittäin tärkeänä. Aidosti kestäviä ratkaisuja tekevät yritykset sitouttavat henkilöstöä paremmin. Kestävä suunnittelu hyödyttää siis sekä ympäristöä että työntekijöiden moraalia ja tuottavuutta. Tarkkaan harkitut toimitilamuutokset ja kestävät materiaalivalinnat voivat vähentää ympäristökuormitusta merkittävästi. World Green Building Councilin raportin mukaan kestävällä suunnittelulla voidaan nostaa henkilöstön tuottavuutta jopa 10 %.
Huonosti suunnitellut työtilat, kuten huono ilmanlaatu ja meluisat ympäristöt, voivat johtaa sairauspoissaoloihin, stressiin ja negatiiviseen työilmapiiriin. Pitkällä aikavälillä nämä tekijät vaikuttavat yrityskulttuuriin ja pahimmillaan jarruttaa yrityksesi kasvua.
Työtilojen suunnittelu ei ole pelkästään fyysisten tilojen optimointia, vaan kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävää toimintaa, joka tukee yrityksen pitkän aikavälin menestystä.
Yritykset, jotka investoivat työtilojen huolelliseen suunnitteluun, voivat odottaa parannuksia työntekijöiden hyvinvoinnissa, työtyytyväisyydessä ja tuottavuudessa. Kuinka työtilat siis voivat tukea henkilöstösi työhyvinvointia? Panostamalla työtilojen räätälöityyn suunnitteluun juuri sinun organisaatiollesi ja osallistamalla henkilöstöä suunnitteluprosessiin.
Haluatko parantaa työympäristöäsi ja samalla osallistua arvontaan, jossa voit voittaa 500€ suunnittelurahaa?
Tähän artikkeliin on koottu paljon tutkittua tietoa mm. seuraavista lähteistä:
Healthy workplaces: what we know and what else we need to know
Does poor workplace design lead to more sick days? New research suggests yes.
Tulevaisuuden työympäristöissä korostuvat hyvinvointi ja valinnanvapaus.
Identifying interior design strategies for healthy workplaces – a literature review
Spatial Design, Worker Productivity, and Well-Being
Building an Inclusive Workplace? Prepare to Shield It from Economic Fears
The Benefits of Employee Engagement
First WELL and LEED Platinum Certified Space in the World Showcases the Impact of Design
Työhyvinvoinnin tuottavuusvaikutukset tutkimuksen valossa
Työn sujuminen, tyytyväisyys ja hyvinvointi monitilatoimistossa
The #1 Office Perk? Natural Light
Understanding the Relationship Between Flexible Office Design and Workplace Wellbeing
Workplace Design Contributions to Mental Health and Well-Being
Effects of indoor plants on office workers: a field study in multiple Dutch organizations
Physical space, culture and organisational creativity – a longitudinal study